زنده یاد علامه سید محمدحسین طباطبایی تنها مولف تفسیر بزرگ المیزان نیست. ایشان هم عالمی فرزانه، هم شاعری خوش قریحه و هم خوشنویسی با سلیقه بوده است. افزون بر همه اینها، علامه طباطبایی شاگردانی دارد که فرزانگان و سرآمدان دنیای علم و اندیشه روزگار ما هستند.
از این نظر، علامه طباطبایی را با شیخ نجم الدین بزرگ، عارف نامی قرن ششم مقایسه می کنند. شیخ نجم الدین به شیخ ولی تراش مشهور بوده است چرا که همه شاگردان او، از عرفای بزرگ بعدی شدند.
اما تعداد شاگردان علامه طباطبایی بیشتر از این حرفهاست. مشهورترین شاگردان درگذشته استاد عبارتند از: شهید مصطفی خمینی، شهید مطهری، شهید بهشتی، شهید مفتح، شهید باهنر و جاوید الاثر امام موسی صدر .
شهید سیدمصطفی خمینی در سال ۱۳۰۹ متولد شد و سال ۱۳۵۶ به شهادت رسید. علامه طباطبایی او را دوست داشت. همسایه همدیگر هم بودند. علامه همیشه می گفت: «سلام من را به آقای خمینی برسانید.»
شهید آیت الله مرتضی مطهری در سال ۱۲۹۸ به دنیا آمد و سال ۱۳۵۸ این دنیا را وداع گفت. علامه طباطبایی این شاگردش را خیلی دوست داشت. می گفت: «وقتی مطهری به درسم می آید، از شوق به رقص می آیم.»
شهید آیت الله دکتر محمد مفتح در سال ۱۳۰۷ چشم به جهان گشود و سال ۱۳۵۸ از میان ما رفت. علامه طباطبایی او را به تدریس در دانشگاه تشویق می کرد و برای سخنرانی میان جوان ها می فرستاد. همین شد که روز شهادتش را، روز وحدت حوزه و دانشگاه نامیدند.
شهید آیت الله دکتر سید محمدحسین بهشتی در سال ۱۳۰۷ به دنیا آمد و در سال ۱۳۶۰ از دنیا رفت. علامه طباطبایی به بهشتی می گفت: «زیاد به ما سر بزن. دلمان تنگ می شود.» خبر انفجار حزب و شهادت بهشتی را به علامه ندادند. اما خود علامه گفته بود: «آقای بهشتی را می بینم که در حال صعود و پرواز است.»
شهید حجت الاسلام محمدجواد باهنر متولد سال ۱۳۱۲ بود و در سال ۱۳۶۰ به شهادت رسید. به پیشنهاد و تشویق علامه، باهنر و بهشتی، مسئولیت نگارش کتاب درسی را بر عهده گرفتند.
امام موسی صدر در سال ۱۳۰۷ به دنیا آمد. علامه خیلی به او احترام می گذاشت.امام موسی صدر سال ۱۳۴۲، به پیشنهاد علامه به واتیکان و الازهر رفت تا مگر برای آزادی امام خمینی، کاری بشود کرد. وقتی که امام موسی صدر در لیبی ربوده شد، علامه مدام برایش به این و آن سفارش دعا می کرد.
چند تن از شاگردان علامه طباطبایی، امروز مرجع تقلید هستند. آیت الله ناصر مکارم شیرازی و آیت الله حسین نوری همدانی از این دسته اند. می گویند آیت الله مکارم شیرازی، متولد به سال ۱۳۰۶، مجله «مکتب اسلام» را به به تشویق علامه به راه انداخت و به توصیه استاد، تفسیر نمونه را برای جوانها نوشت. حتی علامه به او سفارش داد تا تفسیر المیزان را به فارسی ترجمه کند.
بقیه شاگردان علامه طباطبایی همه از فضلای بزرگ روزگار مایند. علامه حسن حسن زاده آملی، متولد سال ۱۳۰۷، شاگرد خاص و وصَّی علامه بوده است. علامه حسن زاده، وقت وفات، سر استاد را بر زانو داشت. می گویند علامه طباطبایی، طلبه های جوان را پیش علامه حسن زاده می فرستاد تا درس اخلاق بگیرند.
آیت الله عبدالله جوادی آملی، متولد سال۱۳۱۰، دیگر شاگرد بزرگ علامه طباطبایی است. علامه درباره اش می گفت: «این آقای جوادی، خیلی قوی است. خیلی مؤدب است.»
آیت الله محمود امجد را بیشتر ما و دانشجویان ساکن کوی دانشگاه می شناسیم. او متولد سال ۱۳۱۸ است. علامه طباطبایی می گفت: «ایشان قوی است.» در اوخر عمر علامه، هر مجلسی که از ایشان دعوت می کردند تا برود، آقای امجد را می فرستاد. علامه دوست داشت آقای امجد، دوبیتی های باباطاهر را به آواز برایش بخواند.
دیگر شاگردهای علامه طباطبایی بسیارند. حیف که مجبوریم تنها به ذکر نامشان اکتفا کنیم: علامه سیدجلال الدین آشتیانی، آیت الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی، ایت الله محمدتقی مصباح یزدی، آیت الله علی احمدی میانجی، آیت الله ابراهیم امینی، حجت الاسلام دکتر احمد احمدی، دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی و دکتر سید یحیی یثربی از این گروهند.
————————-
این متن براساس مقاله زیبای «شیخ ولی تراش» نوشته آقای احسان رضایی و منتشره در شماره ۴۴ هفته نامه «همشهری جوان» تنظیم شده است.
مطلب پیشنهادی
حوزه هنری کودک و نوجوان به استفاده از شخصیتهای غربی در بستنی میهن اعتراض کرد
حوزه هنری کودک و نوجوان در نامهای به شرکت لبنیات و بستنی میهن، نسبت به …
با سلام، اینکه اشاره نموده اید که: “علامه دوست داشت آقای امجد، دوبیتی های باباطاهر را به آواز برایش بخواند” را خود حضرت آیت له امجد قبول ندارند، حتی در مجلسی مستقیماً فرمودند که در اینترنت این جمله را در مورد من درج کرده اند که نادرست است. می توانید از ایشان سؤال کنید. با تشکر
با او
سلام
عبارت علامه راجع به آیت الله امجد اینگونه است :
(( ایشان قوی است به ایشان امجد کرمانشاهی نگویید امجد کربلایی بگویید.))
پس چرا نامی از آیت الله شیخ علی پهلوانی تهرانی (سعادت پرور) نبردید؟
همچنین آقای خوشوقت
باسلام چرانامی ازعلامه نورانی نیست ایشان ازشاگردان مرحوم علامه طباطبایی بودند ویااسمی ازعلامه عزالدین حسینی زنجانی نیست ایشان ازشاگردان خاصه علامه طباطبایی بودند که علامه عنایت خاصی به ایشان داشت
آقای سید مرتضی جزایری ۱۱ سال شاگرد علامه بوده اند و به پیشنهاد علامه به پدر ایشان (سید صدر الدین جزایری) نزد علامه به قم رفتند و خود آقای طباطبایی سرپرستی ایشان را به عهده گرفتند.
در ضمن بعد از فوت آقای محمد کاظم عصار (رییس دانشکده معقول و منقول دانشگاه تهران)، آقای دکتر معین به همراه افرادی دیگر خدمت علامه رفتند و علامه دست خطی نوشت به آقای جزایری که ایشان سرپرستی این دانشکده را به عهده گیرند.
منزل این مرحوم در میدان شهدای تهران واقع بود و اکنون همانند پدرشان در حرم حضرت عبدالعظیم الحسنی مدفون شده اند.
بنابر وصیت ایشان پسر آقای نخودکی (آقای مقدادی) بر ایشان نماز خواندند.
http://imna.ir/vani.rcrct1a3ybc2t.html
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B3%DB%8C%D8%AF_%D9%85%D8%B1%D8%AA%D8%B6%DB%8C_%D8%AC%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B1%DB%8C
سلام.شماکتاب فقه ایشان راداریدالبته نسخه ی پی دی اف ایشان را؟اگرداریدبه آیدی زیرمیشودبرام بفرستید
@sayyedhh