تاکنون جمهوری اسلامی ایران، تجربه برگزاری ۱۱ انتخابات ریاست جمهوری را داشته که نخستین آنها در سال ۱۳۵۸ برگزار شده است. به جز دورههای دوم و سوم که به دلیل ترور دومین رییسجمهور ایران، در یک سال، یعنی سال ۱۳۶۰، برگزار شد؛ دیگر دورههای ریاست جمهوری در بازههای زمانی چهار ساله برگزار شدهاند.
بیشترین میزان مشارکت در این دورهها، مربوط به سال ۱۳۸۸ است که به عدد ۸۵ درصد واجدان شرایط رسید. براساس میزان مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری، دوره یازدهم رتبه چهارم را به خود اختصاص میدهد:
۱ـ ۱۳۸۸ ـ دوره دهم: ۸۵ درصد
۲ـ ۱۳۷۶ ـ دوره هفتم: ۷۹.۹۳ درصد
۳ـ ۱۳۶۰ ـ دوره سوم: ۷۴.۲۶ درصد
۴ـ ۱۳۹۲ ـ دوره یازدهم: ۷۲.۷ درصد
…
۱۰ـ ۱۳۶۸ ـ دوره پنجم: ۵۴.۵۹ درصد
۱۱ـ ۱۳۷۲ ـ دوره ششم: ۵۰.۶۶ درصد
از نظر درصد پیروزی منتخب انتخابات، آقای حسن روحانی با هفتاد و یک صدم درصد رأی بیش از حد نصاب لازم، کمترین درصد را در تاریخ جمهوری اسلامی ایران به خود اختصاص داده است.
۱ـ اکبر هاشمی رفسنجانی (۱۳۶۸): ۹۴.۵۱ درصد
۲ـ سید علی خامنهای (۱۳۶۰): ۹۴.۴۱ درصد
۳ـ محمدعلی رجایی (۱۳۶۰): ۸۷.۶۲ درصد
۴ـ سید علی خامنهای (۱۳۶۴): ۸۵.۷۱ درصد
…
۱۰ـ محمود احمدینژاد (۱۳۸۸): ۶۲.۶۲ درصد
۱۱ـ حسن روحانی (۱۳۹۲): ۵۰.۷۱ درصد
از نظر میزان محبوبیت منتخب انتخابات میان کل واجدان شرایط رأی دادن، آقای حسن روحانی با اخذ اعتماد ۳۶.۸۷ درصد واجدان شرایط، آخرین رتبههای محبوبترین رؤسای جمهور را به خود اختصاص میدهد. بیشترین میزان محبوبیت متعلق به آقای سید علی خامنهای (۱۳۶۰) با ۷۰.۱۱ درصد و سپس آقایان محمد علی رجایی (۱۳۶۰) با ۵۶.۲۹ درصد، سید محمد خاتمی (۱۳۷۶) با ۵۵.۲۲ درصد و محمود احمدینژاد (۱۳۸۸) با ۵۳.۲۳ درصد اعتماد کل واجدان شرایط رأی دادن است. کمترین میزان اعتماد نیز به آقای اکبر هاشمی رفسنجانی (۱۳۷۲) با ۳۱.۸۷ درصد باز میگردد.
۱ـ سید علی خامنهای (۱۳۶۰): ۷۰.۱۱ درصد
۲ـ محمدعلی رجایی (۱۳۶۰): ۵۶.۲۹ درصد
۳ـ سید محمد خاتمی (۱۳۷۶): ۵۵.۲۲ درصد
۴ـ محمود احمدینژاد (۱۳۸۸): ۵۳.۲۳ درصد
…
۱۰ـ حسن روحانی (۱۳۹۲): ۳۶.۸۷ درصد
۱۱ـ اکبر هاشمی رفسنجانی (۱۳۷۲): ۳۱.۸۷ درصد
با توجه به سنت کاهش میزان محبوبیت رؤسای جمهور ایران در دوره دوم انتخابات (به استتثنای آقای محمود احمدینژاد)، به نظر میرسد انتخابات سال ۱۳۹۶، انتخابات دشواری برای آقای حسن روحانی برای حفظ برتری هفتاد و یک صدمی خود میان رأیدهندگان باشد.
مطلب پیشنهادی
قهرمانکشی ـ نگاهی به فیلم سینمایی «مزار شریف» حسن برزیده
یکی از نیازهای روزگار ما، معرفی «قهرمان»ها به جوانان و نوجوانان است. غربیها در قهرمانسازی، …
سلام آقای سرشار
من هم مثل شما یک سرشار و شیرازی هستم. البته فکر می کنم این، تنها وجه تشابه ما نباشد. من هم دیپلم ریاضی فیزیک دارم و بهمین دلیل علاقه ی شما را به اعداد و ارقام و نمودار و گراف درک می کنم. چقدر جای یک جمله ی کوتاه آرزوی موفقیت برای رئییس جمهور منتخب مردم در انتهای متن شما خالی است. من برخلاف شما رشته ی دانشگاهی خود را مهندسی انتخاب کردم و به عنوان یک مهندس به شما می گویم که شادی دیروز مردم و ناامیدی این دوره ی چهارساله ی جوانان جامعه را با هیچ نرم افزای نمی توان در قالب گراف و نمودار نمایش داد.
—————–
سرشار (از تهران!): علیکم السلام. به نظر من، چنین متونی باید خالی از احساسات باشد. من به شخصه ارادتی به آقای هاشمی ندارم اما آنجا که ایشان درصدهای بالایی داشته، ذکر کردهام و ملاک بررسیام را فدای حب و بغض شخصی نکردهام.
اما بررسی هیجانات طرفداران ایشان، محل بحث من نبوده است.
با توجه به میزان بالای مشارکت ۸۸ احتمال تقلب بسیار بالاست. چون نمیتوان پذیرفت که آنها که هیچوقت شرکت نمیکرده اند آمده اند و به احمدی نژاد رای داده اند. ممنون از اطلاعات آماریتان
———–
سرشار: سلام. بررسی روند اقدامات دولت نهم نشان میدهد که افزایش مشارکت در انتخابات ۸۸ طبیعی بوده است. پرداخت یارانهها، ساخت مسکنهای مهر، سهام عدالت و … به علاوه تلاش آقای میرحسین موسوی و … برای کنار زدن آقای احمدینژاد اقداماتی بود که افراد بیاعتنا به انتخابات را به میدان کشاند تا از رییس جمهور محبوبشان دفاع کنند.
یه فکری واسه درون بکنیم
بیرون ۴ سال وقت داره لهمون کنه
به نظرم تیترتون و نحوه رویکردتون در بعضی پارامترها غلط و کاملا مغرضانه است چون در بعضی از این ۱۱ دوره مثلا سال ۱۳۸۴ انتخابات به دور دوم کشید و تعریف درصد رای بیش از حد نصاب لازم در این دوره ها معنی نخواهد داشت.
—————
سرشار: سلام. درسته. سال ۸۴ به خاطر دو دوره ای شدن، قابل مقایسه از نظر درصد پیروزی و میزان محبوبیت نیست. ممنون از تذکرتان
سلام
درصد رؤسای جمهور محبوب که نوشته اید غلط است
رتبه اول از آن آیت الله خامنه ای است
ایشان ۹۵.۵ درصد آرا را کسب کردند و بالاترین میزان محبوبیت را داشته اند
و آقای هاشمی دوم است
————
سرشار: علیکم السلام. میزان محبوبیت براساس حاصلضرب میزان مشارکت و درصد پیروزی محاسبه شده. اگر در انتخاباتی مشارکت کم باشد اما درصد پیروزی بالا، نشانه میزان محبوبیت بالا نیست.
جالب بود .تشکر
سلام
در این بحث یک خلط مفهومی صورت گرفته است و این خلط یکسان گرفتن موضوع محبوبیت و مقبولیت است. آرای انتخابات نشان دهنده میزان مقبولیت افراد است نه محبوبیت آنها. چرا که افراد متفاوت بر اساس الگوهای متفاوت رفتار انتخاباتی از خود بروز می دهند و اینکه به یک فرد (فارغ از مصداق) رای می د هند صرفا می توان این برداشت را نمود که در ان برهه زمانی و بر اساس شرایط فرد مورد نظر مقبول بوده است. اما آیا این هم معنی محبوبیت است؟
۲ نکته برای اینکه بحث روشن تر شود.
وقتی گروهی از رای دهندگان به کاندیدای الف رای می دهند تا جلوی رای آوری کاندیدای ب را بگیرند آیا این رفتار را می توان ناشی از محبوبیت کاندیدای الف دانست؟ یا صرفا گویای مقبولیت وی در آن برهه زمانی است؟ که البته در این انتخابات بیش از ۱۰ درصد آرای آقای روحانی از این دست آرا بود.
چرا در ایالات متحده و برخی کشورهای اروپایی محبوبیت رییس جمهور (job satisfaction) را به صورت روزانه می سنجند؟ چون می خواهند محبوبیت را بسنجند. وگرنه مقبولیت که از صندوق خارج می شود. اوباما به شدت برای دوره دوم دچار افت محبوبیت شده بود اما رای آورد.
در کل مطلب خوبی بود. یا علی
سلام
اقای سرشار..
خشت اول چون نهد معمار کج
تا ثریا میرود دیوار کج
اعوجاج و سستی در خط فکری جبهه ای که مدعی داشتن پایه ای محکم تر از همه پایه ها حتی استوانه های واقعی انقلاب هست یه چیز خیلی واضحیه….البته بصیرت از نوع دیالمه ای میخواد نه کوچک زاده ای اقای سرشار..
جریانی که با کمترین سابقه انقلابی و مدیریتی به طرز مشکوکی جلوتر از رهبری همه رو متهم میکنن و یه شبه میخوان ره صد ساله رو طی کنن چه جوری تنها مدعی گفتمان انقلابه؟؟..باباجان مهلا مهلا
ایااقای ولایتی ضد انقلابی عمل کرد یا به جای شیراک با نتانانیاهو قهوه خورده بود که حضرات با وجود ایشون اقای جلیلی رو اصلح معرفی کردن…ایشان هم معتدل هم امین امام هم مشاور رهبری هم دارای تجربه دارای خط فکری اصولگرایانه و تیم قوی بود…معلومه این جریان یه ریگی به کفش دارن…دنبال دولتی هستن که اونو با هیچ کس شریک نباشن..
اقای جلیلی سابقه مدیریتی اش چیست که اقایون میان میگن ایشون اصلحه؟؟
همه را مارق و قاسط و ناکث و بی بصیرت و طلحه و عمر و شمر و یزید معرفی کردن با پیشینه ناچیز انقلابی ,و علاوه بر این قضیه انتخابات اخیر ,در قائله اقای لاریجانی در قم و مرقد امام وفحش ناسزای روزانه رجا و جهان و روزنامه اقای روانب..ش و رسا.. قائله سوال از رییس جمهور و ابستراکسیون اقایون در مجلس در مخالفت با سوال و تسخیر سفارت که همه با مواضع مخالف رهبری مواجه شد علایمی روشنی برای عدم صحت در تفکر این جریان هست.. از همه مهمتر رفتار هاشون در انتخابات مجلس که بنده همون موقع خطر اینها رو دوستان حزب اللهی یاد اورشدم..اومدن خودشون رو تافته جدا بافته کردند که عمار رهبری فقط ماهستیم و به ما باید رای بدید بعد همه را ساکت و چه و چه خواندند که عماریت لازم رو ندارن. تو روزنامه اقای رسا… هر چی به دهنشون اومد به جبهه متحد گفتن حتی شب نامه بخش کردن علیه ایات یزدی و مهدوی کنی,بعدش که رای نیاوردن باز با جبهه متحد علیه ریاست دکتر لاریجانی فعال شدن که الحمدلله دستشون رفت تو پوست گردو همچنان میره…
اخه برادر عزیز؛
این کجروی یا دورویی نیست که فحش دادن به رییس مجلس و نوه امام (که شخصیت حقیقیش هیچ, شخصیت حقوقیش رو پیش خبرنگاران خارجی و سفرای خارجی, پیش رهبری ومردم و دوربینها خدشه دار میکنن) به مصلحت نظام دانسته میشه ولی اینکه از رییس جمهور در مجلس در مورد گرسنگی مردم و نرخ ارز و رفتارهای غیرقانونی خودش و رییس دفترش بر اساس اختیار قانونی سوال بکنن به ضررمصلحت نظام محسوب میشه؟؟؟؟
این چه طرز فکریه؟؟؟
از امثال رجا نیوز و ..چه خیری به مردم و نظام و حزب الله رسیده جز بذر تفرقه و تنفر و تجاوز..
خدا جای حق نشسته و خودش از این انقلاب و نظام دفاع میکنه و به قول اقا دل مردم رو به هر کسی بخواد هدایت میکنه..
مردم هم بلدن چه کنن اقای سرشار…ما باید بصیرت رو بیشتر از این باید مشق کنیم..از چپ به راست نخونیمش..تا به جنس بصیرتی که امسال دیالمه داشت که انچیزی رو که در خشت خام میدید دیگران نمیدیدند برسیم… سیاست و بصیرت تو جماعت زید و عمر شعار دادن و از دیوار بالا رفتن و شعارهای اسمان کوب دادن نیست…بلکه اینه که بتونی از معرکه فاصله بگیری و از دور واقعیت رو نظاره کنی و چارچوب هایی که برای مهندسی افکار از ناحیه این گروههای سیاسی با فضا سازی رسانه ای ایجاد شده بشکنی و بپرسی: جبهه پایداری عزیز و اقایون خود بصیرت خوانده, به نظر ما شما صرفا مدعی هستید..نه سابقه ی انچنانی دارید و نه اعمال در حال انجامتون منطقی و. منطبق با سنت امام و رهبری است..بلکه در اون رگه هایی از کجفکری و بدعت هست..در یک کلام صحیح العقیده به نظر نمیایید…تو فضای رادیکال سال هشتاد و هشت که چشم چشمو نمیدید اومدید وسط و نطلبیده میدون داری کردید..اما الان باید پرسید و سوال اینه:راستی شما کی هستید که اینجوری رفتار میکنید و مدعی گفتمان انقلاب شدید ..اگه حقی دارید اجازه بدید دیگران به شما بدن..چرا با بمباردمان رسانه ای ذهن جوونا رو مخدوش میکنید که مدیران این سی ساله نظام همه مشکوک و دزد و امتیاز بده و اشرافی و سازشگر بودن و ما بوی ۵۷ میدیم؟؟؟انها با رهبری و امام فراز و نشیب ها رو طی کردن جایی ایستادن و جایی هم نشستن ولی سابقه انقلابی گری و وفاداری و زحمت برای این نظام دارن و مورد تمجید امام و رهبری بودن و عده نو کیسه غربتی نیستن که با سر کار امدن شیرجه تو سرمایه های کشور بزنن.. بصیرت یعنی این.. نه بصیرتی که امثال اقایون رایحه خوشی سابق و پایداری فعلی ارایه میدن که یحتمل خودشون هم میدونن لفاظی ای بیش نیست و متاسفانه جنبش مقدس دانشجویی هم با خام اندیشی های زاید الوصف مشتری این تعاریف از بصیرت شده و شده پیاده نظام این جریان..بصیرت یعنی اینکه وقتی اقای احمدی نژاد اردیبهشت ۸۷ نامه اونجوری به حدادعادل زد بفهمیم که اوضاع خیلی رو به راه نیست و فکر قائله ۱۱ روز دورکاری رو همون موقع بکنیم..
این جریان حقیقتا یه پوستین وارونه هست.بااین تفاسیر و سوابق از این دوستان من قاظعانه میگم فلز عبور از رهبری در این جریان هست..
بریم خدا رو شکر بکنیم که خداوند با این نتایج نه اقای جلیلی رو به بدبیاری کشاند نه کشور رو به بدبختی ..و این مرکب شومی که یه عده ساخته و پرداخته کردند وایشون رو بر اون سوار کردن و عده ای جوان بینوا رو هم ترکش, به مقصد نرسید و در نیمه راه پی شد..برا صلاح و حفظ سلامت اقای جلیلی همین نتیجه بهتر بود..وگرنه یا بواسظه بی تجربگی, امورات سنگین حکومت, برای مثال چیزی مثل امواج نفت ایشون رو به کلی میکند و میبرد..یا بو اسطه خدای نکرده تازه به دوران رسیدگی و به یکباره افتادن تو سرمایه ها و امور هنگفت ,ایشون نفت رو با خودش میبرد..
شما هم لطفا جوانان رو وارد حباب های بسته نکنید و به آسمان نفرستید..
-محصل سابق دبیرستان فرهنگ-