در روزگار امروزی، تلویزیون از هر رسانه دیگری به ما نزدیکتر است. به ما چیزهای تازه می آموزد، آخرین اخبار را پخش می کند، سرگرممان می کند و حتی درد دل هایمان را بازگو می کند.
تلویزیون قسمت بزرگی از وقت ما را به خود اختصاص داده و حتی جای دوستان یا خانواده ما را هم تنگ کرده است. در بیشتر خانواده ها، تلویزیون یک عضو خانواده به حساب می آید که همه خانواده در ساعاتی می نشینند و به حرفهای او گوش می دهند. در بعضی خانواده های دیگر، این عضو ناخوانده، جای پدر و مادر را هم گرفته است. همه ما، مادرهای زیادی را دیده ایم که برای اینکه به کارهای خانه برسند، کودک خردسالشان را جلوی تلویزیون نشانده اند و رفته اند.
اما فقط کودکان نیستند که تحت تاثیر تلویزیون قرار می گیرند. یکی از مرجعهای بزرگ ایجاد مد در جامعه، بازیگران و گویندگان تلویزیون هستند. نوع لباس پوشیدن آنها، تکیه کلامشان و شیوه پیرایش سر و صورت آنان، در مقیاسهای وسیع، توسط توده های جامعه تقلید می شود.
در واقع در عصر ما، تلویزیون یک الگو دهنده بزرگ است که از هر مجله مد یا روزنامه یا فیلم سینمایی، قوی تر عمل می کند.
غربیها بسیار بیشتر از ما، درباره این کارکردهای تلویزیون تحقیق کرده اند و قابلیتهای آن را بهتر و بیشتر از ما می شناسند. به همین خاطر است که یک حمله قلدرمآبانه به کشورهایی مانند سودان، افغانستان و عراق، در افکار عمومی آن کشورها، با مخالفت چندانی مواجه نمی شود و اکثریت جامعه، بی تفاوت از کنار آن می گذرند.
تا یک دهه پیش، انحصار رسانه های ماهواره ای، یا تلویزیونهای بین المللی، کاملا در اختیار غرب بود. اما چند سالی است شبکه های تلویزیونی ماهواره ای غیر غربی، جولانگاه غربیها در دنیای شرق را محدود کرده اند. شبکه های ماهواره ای عرب زبان الجزیره (قطر)، المنار (حزب ا… لبنان)، العربیه (عربستان سعودی) و العالم (ایران) مهمترین این شبکه ها هستند.
در میان این چهار شبکه بزرگ، الجزیره از جایگاه ویژه ای برخوردار است. چرا که از همه سابقه بیشتری دارد و نسبت به مناطق عرب زبان، پوشش قوی تری ایجاد کرده است.
مدیران الجزیره همیشه سعی کرده اند با گرفتن وجه بی طرفی، خود را از دولت قطر مستقل نشان دهند. آنها حتی پا را از این فراتر نهاده اند و با یک رویکرد سکولاریستی، شعار «تقدم کار حرفه ای بر همه چیز» را سر داده اند.
اما در یکی ـ دو سال گذشته اتفاقاتی افتاده است که ناخواسته، الجزیره را به خاستگاه یک حرکت اسلامی پر سر و صدا تبدیل کرده است: با حجاب شدن زنان مجری.
مردم، مجری های تلویزیون را حتی از دوستانشان نیز بیشتر می بینند. هرچه این مجری محبوب تر باشد، الگوی قوی تری برای مخاطبان خود خواهد بود. اتفاقی که برای بینندگان الجزیره نیز افتاده است.
۱- خانم دکتر الهام بدر
خانم الهام بدر، اولین مجری زن شبکه الجزیره بوده است که در سالهای آغازین تاسیس این شبکه، در آن مشغول به کار بود. او برای تکمیل تحصیلات عالی خود، از الجزیره خارج شد و پس از گرفتن مدرک دکترا، هم اکنون مجری رادیوی قطر است.
۲- خانم خدیجه بن قنه
یک روز قبل از عید فطر سال گذشته، خدیجه بن قنه، مشهورترین مجری زن شبکه ماهواره ای الجزیره، تصمیم گرفت تا با حجاب شود. او از سال ۱۹۹۸ گرداننده مهمترین بخشهای خبری الجزیره بوده است. هنگامی که او با حجاب کامل بر صفحه تلویزیون ظاهر شد، زنگهای تلفن الجزیره به صدا درآمد. با حجاب شدن این مجری زن پر آوازه، بینندگان زیادی را تحت تاثیر قرار داده بود.
خدیجه بن قنه الجزایری گفته است که او برای گرفتن تصمیم قطعی با حجاب شدن و «راندن شیطان»، سه سال مردد بوده است. در این مدت، مدیران الجزیره نیز او را، تحت هیچ فشاری قرار نداده بودند.
او می گوید: من سالهاست که بر سر این موضوع با خود کلنجار میرفتم، به دنبال آن با چند نفر از روحانیون منطقه مشورت نمودم و آنها مرا تشویق نمودند که حجاب اختیار کنم ، اما زمانی که نظر جاسم العلی (مدیر سابق الجزیره) را جویا شدم، او اظهار داشت پوشش لباس یک «مسأله شخصی» است و شما کاملاً آزاد هستید درباره نوع آن تصمیم گیری کنید. خدیجه در نهایت میگوید، بالاخره « شیطان را شکست دادم» و حجاب را انتخاب کردم.
دو سال پیش از این تصمیم بن قنه، الجزیره آزمایشهایی تصویری را به عمل آورد تا مطمئن شود که حضور بن قنه با حجاب اسلامی در استودیو، مشکل حرفه ای را در پخش اخبار ایجاد نمی کند. اما او هنوز مردد بود که هنگام نمایش بر صفحه تلویزیون، با حجاب ظاهر شود یا نه.
خدیجه بن قنه هنگامی توانست به تصمیمی قطعی برسد که در برنامه «شریعت و زندگی» شبکه الجزیره، با یک روحانی مصری به نام «عمر عبدالکافی» آشنا شد.
در نخستین روز با حجاب شدن خانم خدیجه بن قنه، ۱۴۰۰ نامه الکترونیکی به دست او رسید که از این کار وی حمایت می کردند.
بیشتر مالکیت شبکه ماهواره ای الجزیر به دولت قطر تعلق دارد و این شبکه توانسته میلیونها بیننده عرب زبان را به خود جلب کند.
با حجاب شدن خدیجه بن قنه بازتاب بسیار وسیعی در سطح جهان داشته است. خبرگزاری آسوشیتیتد پرس، خبرگزاری بی بی سی و اکثر روزنامه های دنیای عرب این خبر را پوشش داده اند و عکسهایی از وی را، قبل و بعد از با حجاب شدن منتشر کرده اند.
متن خبر خبرگزاری بی بی سی در این نشانی قرار دارد.
جوانان عرب نیز، در اقدامی خودجوش، نامه ای تهیه کرده اند و با توزیع آن در اینترنت، از دیگران خواسته اند تا آن را امضا کنند و در حمایت از خدیجه بن قنه، به پایگاه اینترنتی شبکه الجزیره ارسال کنند.
شبکه «انشاد العالمی» با همکاری موسسه «امواج البحرین للانتاج الفنی» نیز، سرودی را ساخته و به خدیجه بن قنه تقدیم کرده اند. برای شنیدن این سرود می توانید به این نشانی مراجعه کنید.
موج با حجاب شدن زنان مجری، قبل از خدیجه بن قنه، با خانم دکتر الهام بدر آغاز شد. او نیز مجری شبکه الجزیره بوده است.
۳- خانم عصیف
خانم عصیف یکی دیگر از مجریان قدیمی شبکه الجزیره است. او در اسفند ماه ۱۳۸۲، با حجاب کامل بر صفحه تلویزیون ظاهر شد.
خانم عصیف اصالتا عراقی است و هم اکنون نیز در دفتر شبکه الجزیره در عراق، فعالیت می کند.
جالب اینجاست که مسئول روابط عمومی همین دفتر در عراق، خانم صفانه، بی حجاب است.
۴- خانم نادیا گابریل
موج مجریان زن با حجاب، به شبکه های عرب زبان محدود نیست.
در سال گذشته، کشور پادشاهی سوئد، با وضع قوانینی، آزادی مذهب و فرهنگ را به رسمیت شناخت. این تصمیم در همان دورانی بود که فرانسه و بعضی ایالتهای آلمان، به دنبال قانونی برای ممنوعیت حجاب در نظام آموزشی این کشورها بودند.
در حال حاضر، در سوئد، زنان باحجاب در بخشهایی چون پستخانه، بیمارستانها و مراکز آموزشی مشغول به کار هستند. هر زن باحجابی که به دلیل داشتن حجاب مورد انتقاد قرار گیرد، یا حقی از او ضایع شود، میتواند با مراجعه به محاکم قضایی شکایت کند. چندی پیش، یک دختر مسلمان به دلیل داشتن حجاب از یک فروشگاه اخراج شد. این دختر با مراجعه به دادگاه از کارفرمایش شکایت و دادگاه رای به بازگشت او به سرکار صادر کرد.
در حال حاضر، در سوئد، زنان سوئدی یا غیرسوئدی میتوانند بدون برداشتن حجاب، کارت شناسایی یا پاسپورت داشته باشند.
اما این قانون جدید سوئدی به تلویزیون این کشور نیز کشیده شد. در مهر ماه ۱۳۸۲، تلویزیون سوئد به خانم نادیا گابریل اجازه داد تا با حجاب اسلامی، به عنوان مجری برنامه جدید «موزائیک»، بر صفحه تلویزیون حاضر شود و به عنوان اولین مجری زن با حجاب در رسانه های غربی، با زبان خود مسیحیان، با آنان حرف بزند.
برنامه موزائیک درباره حضور مهاجران در جامعه سوئد است.
خانم نادیا گابریل متولد سوئد است و می تواند به دو زبان عربی و سوئدی صحبت کند.
قرار بود از اوایل سال ۲۰۰۴ میلادی، او یک برنامه آشپزی جدید را هم اجرا کند.
جالب اینجاست که در تلویزیون سوئد، نمایش فیلمهای غیر اخلاقی ممنوع است.
۵- سه مجری زن باحجاب مصری
در همین روزگار، پس از اینکه سه مجری زن تلویزیون دولتی مصر، با حجاب بر صفحه تلویزیون ظاهر شدند و حاضر نشدند تا حجاب خود را بردارند، از ادامه کار منع شدند.
مطابق قانون اساسی مصر، اسلام دین رسمی است و شریعت اسلامی منبع اصلی قانونگذاری است.
مجریان زن مصری نیز به همین نکته استناد کرده اند.آنها تصمیم گرفتهاند علیه کانالهای دولتی اقامه دعوا کنند.
به گزارش سایت البوابه، یکی از این خانمها گفته است در قرارداد رسمیاش منعی برای پوشیدن حجاب وجود ندارد و تلویزیون با این کارش، حقوق اساسی او را نادیده گرفته است.
در حال حاضر، زنان مصری هر روز بیشتر و بیشتر به پوشش حجاب اقبال نشان میدهند.
کمیسیون آزادی های اتحادیه روزنامه نگاران مصر با انتشار بیانیه ای با این سه مجری محجبه ابراز همبستگی کرده است.
در این بیانیه آمده است: ممنوع کردن یک مجری محجبه زن از ظاهرشدن در تلویزیون به علت ممانعت از برداشتن حجاب خود با اصول دین اسلام مغایر است و این اقدام با اصول و مقررات قانون اساسی کشور نیز تناقض دارد، چرا که براساس آن، قانون اسلامی (شریعت) منبع اصلی قانونگذاری در کشور است و این قانون آزادی و برابری میان شهروندان را تضمین کرده است.
این بیانیه را محمد عبدالقدوس، گزارشگر کمیسیون آزادی های اتحادیه روزنامه نگاران مصر امضا کرد اما یحیی قلاش، دبیر کل اتحادیه، آن را رد نمود.
مطلب پیشنهادی
حوزه هنری کودک و نوجوان به استفاده از شخصیتهای غربی در بستنی میهن اعتراض کرد
حوزه هنری کودک و نوجوان در نامهای به شرکت لبنیات و بستنی میهن، نسبت به …
سلام. خوبی؟ مطالبت خیلی عالی بود. فقط دیگه زیادی صفحه ساده شده! یا حق.
سلام علیکم و رحمه الله و برکاته…. آقا کولاک می کنی! واقعا مطالبت عالیه… اخوی به وبلاگتون لینک دادیم… یا علی مدد… التماس دعا
بسم الله . جناب سرشار. سلام علیکم . اگر اخبار جدید را در نظر داشته باشید ، شرکت Dell تعدادی ( حدود سی نفر ) از کارمندان خود را که نماز می خواندند از کار اخراج کرده و آنها را بین کار و نماز مخیر گذاسته است ! این را جمع کنید با رویکرد جهانی بسمت اسلام ، همه چیز روشن است. الیس الصبح بقریب . یا علی.
آقای محمد سرشار سلام … وبلاگ بر و بچ امام صادقی راه افتاده… نظرتون چیه؟ … ارادتمند شما …. یا علی
مطلبتون جالب بود. واقعاً چقدر زیباست که هر کسی بتونه با اختیار خودش پوشیدن حجاب رو انتخاب کنه. و چقدر این حجاب بی معنی میشه وقتی با زور سر زنها میره.
به نام پاینده ی نامیرا
در عصر امروز که بی حجابی رانشانه ی تمدن میدانند مثالهای خوب و جالبی بود بخصوص برای من که یک مجری هستم وبه تاثیر رسانه درالگو سازی معتقدم.
سلام
خیلی دیر آمدم. قبول دارم
این مطلب را در وبلاگ خودم هم می گذارم. شما هم اگر علاقه مند به بیان موضوعات مختلف پیرامون گویندگی, سخنوری, نحوه اجرا و تریبون داری هستید حتما این وب را ببینید.
ممنون
http://www.mojri3.blogfa.com
خدارا شکر
و خدا با متقین است خدا خیرتان بدهد
حجاب عفت زن است حجاب زن را مثل یک پادگان حفظ می کند
بله برادر. خوبه از اون طرفش هم بگی. یه طرفه نباید به قاضی رفت. شما اگر دید آسیب شناسانه داری باید به نمونه های بر عکس قضیه هم توجه کنی که چقدر آدم های با حجاب بودن که الان بی حجاب شدن و این امر رو علت یابی کنی.
در ضمن بنده موافقم که این اختیار باید دو طرفه باشه اما شما که این امر رو قبول نداری و فقط به طور یک طرفه به قضیه نگاه کردی. یعنی فقط افراد این اختیار رو دارند که با حجاب بشن و این اختیار رو ندارن که بی حجاب بشن.
اگر حقیق رو می خواهیم به رسمیت بشناسیم باید دو طرفه به رسمیت بشناسیم. شما که از اقدام مدیر شبکه الجزیره دفاع کردی، باید گفت که ایشون کار خاصی انجام نداده. اگر یکی از مجریان زن با حجاب این شبکه هم بخواد حجابش رو برداره، باز هم موضع این مدیر همین خواهد بود.
در ضمن باید به خاطر داشت که حجاب نه جزو اصول دین شیعه هست و نه جزو قانون اساسی جمهوری اسلامی و افرادی که بر روی این قضیه مانور میدن قصد ضربه زدن به اسلام رو دارن. چه آگاهانه و چه نا آگاهانه. امام خمینی (ره) در این زمینه گفتارهای بسیار پندآموزی بویژه در سال ۵۷ و ۵۸ دارند که جا داره همه اونها رو بخونند و با برخوردهای امروز مقایسه کنند و ببینند چقدر از راه اصیل امام و انقلاب دور شدیم.