قالب وردپرس افزونه وردپرس

ادبیات خاصه‌پسند، فرهنگ عمومی را شکل نمی‌دهد ـ گفتگو با رادیو گفتگو

مدیرعامل کانون اندیشه جوان در گفت‌وگو با رادیو گفتگو به تحلیل فضای رسانه‌ای کشور پرداخت و گفت: آن‌چه امروز جو غالب رسانه‌ای کشور را تشکیل می‌دهد، بازتاب درستی از ذائقه فرهنگی مردم نیست.
به گزارش روابط عمومی کانون اندیشه جوان؛ محمد سرشار در گفتگو با برنامه «پیدا و پنهان» رادیو گفتگو اعلام کرد: بیشترین مطالعه مردم در حوزه ادبیات داستانی و به خصوص رمان است که نتایج پیمایش سال جاری کانون اندیشه جوان، این یافته را تایید می‌کند.
او اظهار داشت: متاسفانه فضای رسانه‌ای تنها به بازتاب فعالیتها و دغدغه‌های گروه محدودی از جامعه می‌پردازد که نه طرفدار آنچنانی در بدنه جامعه دارد و نه در شکل‌گیری فرهنگ عمومی، نقش اساسی و مهمی را برعهده داشته است.
سرشار گفت: ادبیات داستانی عامه‌پسند، نبض فرهنگ عمومی جامعه را در دست دارد و با شمارگان بالا و چاپهای متعدد، ذائقه بدنه اصلی مخاطب را شکل می‌دهد. این در حالی است که ادبیات خاصه‌پسند در دست طبقه روشنفکر است و به خاطر کم‌مایگی درون‌مایه، گرفتار ساختار روایت و شکل‌گرایی مفرط شده است. مساله‌ای که برای عموم مردم، جذاب و خواندنی نیست.
او در پاسخ به سید بشیر حسینی، کارشناس‌مجری این برنامه اعلام کرد: فضای رسانه‌ای کشور در اختیار این گروه کم‌شمار روشنفکر و البته غربزده است که نقطه اوج این تسلط را می‌توان در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری اخیر دید. آنجا که در مناظره‌های انتخاباتی، مشکل چند ده نفر نویسنده و شاعر با فرآیند بررسی کتاب در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به یکی از سؤالها و مطالبات اصلی از رییس‌جمهور تبدیل می‌شود.
مدیرعامل کانون اندیشه جوان اظهار داشت: این در حالی است که این طبقه به اصطلاح روشنفکر، دچار بن‌بست فکری شده و به تکرار اندیشه‌های پیشینیان خود در سده گذشته ـ البته با ادبیاتی جدید ـ مشغول است. این بن‌بست فکری در کنار عقب‌ماندگی بیش از چهل ساله از تحولات اجتماعی در ایران و حرکت تاریخی مردم ایران، این طبقه را به شدت منزوی، نیست‌انگار و سیاه‌نگار کرده است و طبیعی است که ذائقه عمومی مخاطب، آفرینش ادبی فرآورده این نگاه را نمی‌پسندد و نمی‌خواند.
محمد سرشار به رادیو گفتگو گفت: با اینکه کتاب «دا» از پرداخت داستانی کم‌بهره است و رمان محسوب نمی‌شود اما اقبال مخاطب به این کتاب نشان می‌دهد که ذائقه مردم، به درون‌مایه آثار بیش از شیوه روایت این درون‌مایه اهمیت می‌دهد و برای همین، روایت ساده و خطی تجربیات یک دختر ۱۶ ساله از دوران دفاع مقدس، به چاپ یکصد و چهلم می‌رسد.
او اعلام کرد: عدم حساسیت فعلان جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی به ادبیات عامه پسند و صرف بیشتر توان آنان برای مقابله با ادبیات خاصه‌پسند روشنفکری، خطری است که به غفلت آنان از فرآیند شکل گیری فرهنگ عمومی را می‌انجامد. بنابرین یکی از اولویت‌های مهم سیاست‌گذاری فرهنگی در این حوزه، اصلاح وضعیت بازتاب ادبیات داستانی در رسانه‌هاست. بدین ترتیب، تصویر درستی از وضعیت جامعه در روبه‌روی فعالان فرهنگی قرار داده می‌شود که برای آنان، امکان واکنش و کنش به‌هنگام و روزآمد ایجاد می‌کند.

مطلب پیشنهادی

هشدار درباره سیطره نمادهای فرهنگ مهاجم در لوازم تحریر کودکان و نوجوانان ایرانی ـ گفتگو با خبرگزاری فارس

رئیس حوزه هنری کودک و نوجوان گفت: بازار لوازم تحریر کودکان و نوجوانان ایرانی، در …

یک دیدگاه

  1. نماز جمعه این هفته به امامت اقاست میای که منتظرتم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *