قالب وردپرس افزونه وردپرس

مطهری که بود؟ کانون اندیشه جوان چه باید باشد؟

شهید علامه مرتضی مطهریمتن زیر، مکتوب سخنان کوتاهی است که در مراسم معارفه به عنوان مدیرعامل کانون اندیشه جوان به زبان آورده‌ام.
پیش از هر چیز، به همه بزرگواران و عزیزانی که قدم رنجه فرموده‌اند و کانون را به حضور خود مفتخر ساخته‌اند؛ خیر مقدم عرض می‌کنم. این روزها، آمیخته به عطر نام حضرت فاطمه زهرا (سلام ا… علیها) و فرزندان معنویشان، ۸۹ شهید گرانقدری است که در این روزگار، افتخار تشییعشان نصیبمان شده است.
در این روزهای پر نور و پر معنویت، برای بنده مایه بسی افتخار است که مسؤولیت نهادی را برعهده می‌گیرم که نزدیک به یک دهه پیش، خود ریزه‌خوار خوان اندیشه آن بوده‌ام.
خوانی که گستردگی و برکت آن، مدیون تلاش‌های تحسین‌برانگیز بزرگانی است که ذکر نام ایشان، هم مایه آبرومندی کانون و هم بهانه تشکر از ایشان است. جناب آقای دکتر خسروی، جناب آقای دکتر عسکری، حجت الاسلام و المسلمین ذو علم و جناب آقای مهندس فیاضی.
اما پیشینه حضور این فقیر در کانون اندیشه جوان و همکاری تمام وقت با آن، به اسفند سال ۱۳۸۷ بازمی‌گردد. تجربه‌ای ۱۴ ماهه از حضور به عنوان قائم‌مقام کانون و اندوختن گنجینه‌ای از مجموعه تلاش‌های کانون در حوزه‌های مختلف.
اما در این چند دقیقه، بیش از آنکه بخواهم حدیث نفس کنم؛ مشتاقم که به مراد و مقصود رهبر و ولی‌مان از امر به تاسیس کانون اندیشه جوان بپردازم.
از شنبه گذشته که بار مسؤولیت کانون بر دوش این فقیر گذاشته شد؛ کوشیده‌ام با غور در بیانات حضرت امام (رض) و رهنمودهای مقام معظم رهبری، تصویر کاملتری از جایگاه شهید مطهری در شکل‌گیری نظام جمهوری اسلامی ایران و فرآیند تثبیت آن به دست آورم و بدین طریق، چشم‌انداز نزدیکتری به مراد رهبر فرزانه‌مان از تاسیس کانون اندیشه جوان برای خودم ترسیم کنم.
هفته گذشته، مقام معظم رهبری در جمع دست‌اندرکاران حوزه هنری، فرموده‌اند: «عرصه فرهنگی عرصه جهاد است. کسانی که در این میدان جهاد فرهنگی حضور دارند باید حق جهاد را بجا آورند و آن گونه که شایسته است به ترویج ارزشهای دینی و واقعیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بپردازند. البته مسائل فرهنگی با دستور و حکم پیش نمی روند بلکه لازمه موفقیت در این عرصه، انگیزه ، ایمان و حضور فعال انسانهای معتقد به ارزشهای دینی و انقلاب اسلامی است.»
این نگاه ایشان بی‌سابقه نیست. پیش از این نیز، در ۱۷ سال قبل، ایشان درباره شهید مطهری اینگونه فرموده بودند که: «شهید مطهّرى یک مبارزِ در راه خدا؛ یعنى یک مجاهد فى سبیل‌اللَّه بود. منتها جهاد، انواعى دارد. یکى از سخت‌ترین جهادها این است که در مقابله با هجوم افکار و فرهنگهاى غلط و انحرافى و درک غلط جمعى از مردم، انسانى که حق را مى‌شناسد، بایستد و بخواهد از حق دفاع کند و با بیان، با فکر، با منطق و با سلاح زبان و قلم، ذهنها را به سمت آنچه درست است هدایت کند. این، از آن جهادهاى بسیار دشوار است و شهید مطهّرى، این جهاد سخت را سالهاى متمادى انجام داد.»[۱] براساس یافته‌های فقیر، شخصیت شهید مطهری چند ویژگی برتر داشته که مجموعه آنها، وجه تمایز ایشان از دیگران متفکران و فعالان حوزه اندیشه اسلامی است:
۱. تهذیب نفس
۲. یقین و ایمان قاطع[۲] ۳. تلاش فراوان علمی برای آماده‌سازی خود و کم‌نظیر بودن در اسلام‌شناسی و شناخت فنون مختلفه اسلام و قرآن [۳] ۴. نگاه به عرصه ذهنیت جامعه و استخراج عمده‌ترین سؤالات ذهنیت جامعه جوان و تحصیل‌کرده و روشنفکر کشور[۴]، تسلط کامل بر فضای فکری فرهنگی کشور[۵] ۵. پاسخگویی براساس تفکر اسلامی، فلسفه اسلامی و منطق قرآنی
۶. قلم روان و با زبان مردم و بی قلق و اضطراب [۶] اما مناسب برای سطح خاصی از جامعه و نه همه آن[۷] ۷. جرأت و اعتماد به نفسِ لازم، مبارزه سرسختانه[۸]، عدم سستی و کوتاهی و دفاع بدون رودربایستى، بدون ملاحظه و بدون بیم و هراس[۹] ۸. تدریس
۹. تالیف آثار
۱۰. به اینجا و آنجا رفتن و حرکت کردن
۱۱. تماس گرفتن با قشرهای تحصیل‌کرده و روشنفکر[۱۰] بدین ترتیب، به نظر می‌رسد کانون اندیشه جوان برای پر کردن جای خالی آن شهید بزرگ در نظام جمهوری اسلامی ایران، باید بتواند با طراحی ساختار، جذب نیرو و عملکردی متناسب، کارکردی بدیل ویژگی‌های شهید مطهری داشته باشد.
بی‌شک در گذران این مسیر، پس از اتکال به نیروی لایزال خداوند سبحان و استدعای عنایت برگزیدگان او، پشتوانه علمی و اندیشه‌ای پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، همچون دژی استوار در این جبهه، پشتیبان و پشت‌گرمی کانون اندیشه جوان بوده و هست. عاملی که همان، جنبه علمی و نظریه‌پردازی شهید علامه مطهری را محقق می‌سازد.
اما اینکه براساس این ویژگی‌ها چه باید کرد؛ امری جداگانه است که در این مسیر یازده ساله، جنبه‌‌های از آن پدیدار شده و به تکامل رسیده و هم‌اکنون به ثمر نشسته است و جنبه‌های از آن، به خواست خداوند و به یاری همسنگرانم در کانون اندیشه جوان، پدیدار خواهد شد؛ ان‌شاء ا…
——————————————————————————–
[۱] ۱۵/۲/۷۲
[۲] «باید کارى را که مرحوم شهید مطهرى در سالهاى دهه‌ى ۴۰ و ۵۰ در محیط فکرى این کشور انجام داد، شناخت. ایشان با قوّت فکرى و اندیشه‌ى قوى و صائب خود وارد میدان‌هایى شد که تا آن‌وقت هیچ‌کس در زمینه‌ى مسائل اسلامى وارد این میدان‌ها نشده بود؛ و با تفکراتى که آن روز در کشور رایج شده بود – افکار وارداتىِ ترجمه‌یىِ غربى و شرقى – یا مى‌رفت رایج شود، خود را وارد یک چالش علمىِ عمیق و وسیع و تمام نشدنى کرد. ایشان، هم در جبهه‌ى مقابله‌ى با مارکسیست‌ها به یک جهاد بسیار هوشمندانه دست زد، و هم در جبهه‌ى مقابله‌ى با تفکرات غربى و لیبرالیست‌ها وارد میدان شد. این نقش، بسیار مهم است؛ هم جرأت و اعتماد به نفسِ لازم مى‌خواهد، هم قدرت فکرى و اجتهاد در زمینه‌هاى گوناگون را لازم دارد، هم یقین و ایمان قاطع مى‌خواهد؛ این مرد بزرگ همه‌ى اینها را با هم داشت؛ هم عالم بود، هم بسیار مؤمن بود، هم به ایمانِ خود یقین داشت، و هم اعتماد به نفس داشت؛ اینها لازم است.» سید علی خامنه‌ای، نرم‌افزار حدیث ولایت (۱۸/۱۲/۸۲)
[۳] «مردى که در اسلام‏شناسى و فنون مختلفه اسلام و قرآن کریم کم نظیر بود.» سید روح الله خمینی، صحیفه امام، ج ۷، ص ۱۷۸ (۱۱/۲/۱۳۵۸)
[۴] « شهید مطهرى به عرصه‌ى ذهنیت جامعه نگاه کرد و عمده‌ترین سؤالات ذهنیت جامعه‌ى جوان و تحصیلکرده و روشنفکر کشور را بیرون کشید.» سید علی خامنه‌ای، نرم‌افزار حدیث ولایت (۱۵/۴/۱۳۸۳)
«او انسان بصیر و نافذالبصیره‌اى بود؛ آدم معمولى نبود؛ بینش تیزى داشت؛ به سطح جامعه نگاه مى‌کرد و اشتباهاتى را که در فهم عمومى ملت ما وجود داشت و متأثّر از تلقین دشمنان بود، مى‌فهمید که چیست و شروع مى‌کرد با آنها مبارزه کردن.» سید علی خامنه‌ای، نرم‌افزار حدیث ولایت (۱۵/۲/۱۳۷۵)
[۵] «تا آن‌جا که بنده به یاد دارم، از سالهاى ۱۳۳۴ و ۱۳۳۵ تا سال ۱۳۵۸ که ایشان به شهادت رسید، در هر موقعیت زمانى، با آن بینش عمیق خود – که تسلّط کامل هم بر فضاى فکرى و فرهنگى کشور داشت – هرجا در عرصه‌ى فکر، هجمه‌اى را به اسلام و به احکام و اصول اسلامى مشاهده مى‌کرد، به مقابله مى‌شتافت و سدّى مثل کوه در مقابل اشکالات مى‌آفرید.» سید علی خامنه‌ای، نرم‌افزار حدیث ولایت (۱۵/۲/۱۳۷۸)
[۶] «او با قلمى روان و فکرى توانا در تحلیل مسائل اسلامى و توضیح حقایق فلسفى، با زبان مردم و بى‏قلق و اضطراب، به تعلیم و تربیت جامعه پرداخت.» سید روح الله خمینی، صحیفه امام، ؟؟؟، (۹/۲/۱۳۶۰)
[۷] «البته از این کتابها، همه نمى‌توانند استفاده کنند – سطح خاصى دارد – اما مى‌شود کارى کرد که از این مطالب، همه‌ى جامعه و جوانان ما استفاده کنند.» سید علی خامنه‌ای، نرم‌افزار حدیث ولایت (۱۲/۲/۱۳۶۹)
[۸] «با کجرویها و انحرافات مبارزه سرسختانه کرد.» سید روح الله خمینی، صحیفه امام، ج ۷، ص ۱۷۸ (۱۱/۲/۱۳۵۸)
[۹] «خصوصیت ممتاز این بزرگوار، دفاع از حقیقت و دفاع از اسلام بدون رودربایستى، بدون ملاحظه و بدون بیم و هراس بود.» سید علی خامنه‌ای، نرم‌افزار حدیث ولایت، (۱۵/۲/۱۳۷۸)
[۱۰] «معلّمىِ آن شهید، موضوع تدریس اوست و کارگرى‌اش، امر تألیف، این‌جا و آن‌جا رفتن، حرکت کردن و تماس گرفتن با قشرهاى تحصیلکرده و روشنفکر و نظایر آن است.» سید علی خامنه‌ای، نرم‌افزار حدیث ولایت، (۱۳/۲/۱۳۷۳)

مطلب پیشنهادی

قهرمان‌کشی ـ نگاهی به فیلم سینمایی «مزار شریف» حسن برزیده

یکی از نیازهای روزگار ما، معرفی «قهرمان‌»ها به جوانان و نوجوانان است. غربیها در قهرمان‌سازی، …

۱۱ دیدگاه

  1. موفق و مؤید باشید و به خدا همیشه توکل کنید

  2. موفق باشی رفیق

  3. سلام
    مسئولیت جدید، پر برکت

  4. سلام حاجی
    ان شاءالله همیشه موفق باشی
    یا علی

  5. با عرض سلام و تشلیت سالروز شهادت خانم فاطمه زهرا (س) خدمت شما بزرگوار و خانواده محترمتان.
    عرض ادب و تبریک دارم خدمت شما که می دانم عرصه های جهاد فرهنگی را با پوست و استخوان درک کرده اید.
    مقام معظم رهبری به درستی فرمودند که عرصه فرهنگی عرصه جهاد است.
    جهاد شرایطی دارد که یکی از آنها کمی عده و عده است …
    زمانی جهاد می شود که فعالیت های تخریبی دشمن به حد آخر رسیده است .
    پس سربازان سنگر های فرهنگی باید با تمام توش و توان بدون ترس از نام و نان ، پای در این عرصه گزارده و جان خود را در طبق اخلاص نهند.
    به درستی که این روزها عطر دل انگیز شهادت در سنگر های فرهنگی پیچیده است… سنگر هایی که معلوم نیست دشمن تا کجا ها نفوذ کرده و نیروهای خودی تا کی می خواهند در خواب باشند و یا دوست را با دشمن یکی بدانند.
    جبهه فرهنگی الان بی شک به مانند جبهه های غرب است ! جایی که بین دوست و دشمن تفاوت نمی توان قائل شد مگر با دید ولایت سنج…
    خدا را شکر که فرهیخته ای چون شما سکان از سکان های این جهاد را در اختیار گرفته است….
    ایا م به کام و التماس دعا

  6. با سلام
    تبریک می گم و امیدوارم با استعانت از خدای متعال و بهره مندی از رهنمودهای آقا، نقشی قابل توجه و در خور ظرفیت خویش در پیشبرد آرمان های این انقلاب و مردمش داشته باشید.

  7. با سلام و تبریک
    به نظر حقیر درست است که کانون باید تلاش کند که جای خالی شهید مطهری و اثر ایشان را در جامعه پر کند و انشالله که می تواند چون ما می توانیم یک اصل است برای ما ایرانیان و ان هم یک اصل اثبات شده
    ولی جای خالی ایشان نیز زیاد خالی نیست کسانی مثل آقای مصباح هستند اما گویا ایشان را افراد نمی بینند و گفتارهای زیبا درباره ایشان را نمی شوند که ایشان مطهری زمان است و یا به فرمایش علامه ( قریب به مضمون): مصباح در میان شاگردان من چون میوه انجیر است که هیچ چیزش دور ریختنی نیست
    به نظرم کانون می تواند در این زمینه و در رابطه با بسط اندیشه های ایشان کارهای گرانقدری بکند

  8. سلام
    ولی حیف که کانون اندیشه جوان
    تبدیل شده به کانون اندیشه جوانان تهران…
    داداش!
    تهران ایران نیست!
    کانون هم مال تهران نیست!
    شهید مطهری هم به قول خودت ” به اینجا و آنجا رفتن و حرکت کردن” داشت…نه مثل کانون تهران…
    تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل..

  9. کی به روز میکنی این سایتتو؟ کشتی ما رو.کجایی؟

  10. سلام
    ولی حیف که کانون اندیشه جوان
    تبدیل شده به کانون اندیشه جوانان تهران…
    داداش!
    تهران ایران نیست!
    کانون هم مال تهران نیست!
    شهید مطهری هم به قول خودت ” به اینجا و آنجا رفتن و حرکت کردن” داشت…نه مثل کانون تهران…
    تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل..

  11. سلام برادر
    آرزوی سلامت ، موفقیت وسربلندی براتون دارم و عرض تبریک مسئولیت جدید.
    امید آنکه در سفری دیگر در کنار مسجدالحرام باهم باشیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *