قالب وردپرس افزونه وردپرس

بانک مساله شناسی ـ فکرهایی تا تمدن انقلاب اسلامی (۳)

آیا نمایش زن مسلمان بدون حجاب مجاز است؟به طور طبیعی، مطرح‌شدن تفکر انقلاب اسلامی در حوزه فرهنگ و هنر ایران، دارای بازتابها و تبعات متعددی بوده است که به مرور زمان و به دلایل متعدد، از اولویت فکری فعالان این حوزه، خارج شده است.
به عنوان نمونه، به این مساله بنگرید:
آیا در هنر انقلاب اسلامی، نمایش زن مسلمان محترم (اصطلاح فقهی است. یعنی زنی که مقید به حدود شرعی است) به شکل بی‌حجاب و در قالب نقاشی یا کارهای گرافیک یا کاریکاتور یا پویانمایی و … مجاز است؟
(این سؤال مدتهاست که در ذهنم جا کرده. چرا که احساس می‌کنم کودکان ما به درستی آموزش نمی‌بینند که زن در کجا باید حجاب داشته باشد و در کجا لازم نیست. ندیده‌ام که کسی هم جرات کند و عالمانه، این عرف را بشکند. حتی در ذهنم بود که کتابی مصور تولید کنم که مخصوص آموزش محرم و نامحرم به کودکان و نوجوانان باشد.
امشب دیدم که همین دغدغه را حجت الاسلام محمدرضا زائری داشته و حتی علی‌الظاهر حرکتی را هم آغاز کرده است.
همین مساله، بهانه نوشتن این یادداشت شد.)
فهرستی دارم از سؤالهایی ابتدایی و اصولی درباره داستان‌نویسی که باید از مراجع تقلید، استفتا کنم. سوالهایی که روز اول به دست گرفتن مسؤولیت ضمیمه هفتگی «۷ هنر» روزنامه جوان، در پی پاسخشان بودم و حتی در ستونی، فتواهای مرتبط با حوزه هنر را منتشر می‌کردم.
می‌دانم که دغدغه‌های امثال من در سی سالگی انقلاب، قطعا به شکل وسیعتر و کاملتری در ابتدای انقلاب و دوران گذار از فرهنگ غربی با انقلاب اسلامی، مطرح بوده و درباره آن سخن گفته و شنیده شده است. می‌دانم که یکی از سردمداران این مباحث، محسن مخملباف بوده و بعدها در اواخر دهه ۶۰، شهید آوینی به شکلی دیگر و در حوزه‌ای خاصتر، به آن پرداخته است.
اما نمی‌دانم در کجا این مباحث جمع شده‌اند. (شاید مدرسه هنر اسلامی در قم، بنای جمع‌آوری این بحثها را داشته باشد؛ شاید!)
یکی از ضرورتهای حرکت تمدنی به سوی تمدن انقلاب اسلامی، ایجاد «بانک مساله شناسی تمدن انقلاب اسلامی» است. تا امثال فقیر نوقلم، وقتی پایمان را وسط گود می‌گذاریم، لازم نباشد از صفر شروع کنیم و وقتی به جای قابل قبولی برسیم که عمر کفاف ندهد و دوران زایش ادبی و هنری سپری شده باشد.
در همین رابطه:
فکرهایی تا تمدن انقلاب اسلامی (۱)
مسجد ـ فکرهایی تا تمدن انقلاب اسلامی (۲)

مطلب پیشنهادی

روشهای ترویج کتاب‌خوانی ـ تجدید مطلع در حوزه کتاب(۸)

ابراز نارضایتی رهبر معظم انقلاب از وضعیت کتاب در کشور در نخستین دیدار کتابداران و …

۳ دیدگاه

  1. سلام. لینک مربوطه اصلاح شد.
    فلننظر کیف تعملون!

  2. سلام .از بزرگواری و لطفتان متشکرم .سلامت باشید.سلام بنده را به پدر ابلاغ فرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *