قالب وردپرس افزونه وردپرس

مسجد ـ فکرهایی تا تمدن انقلاب اسلامی (۲)

مسجداولین جوششهای نهضت انقلاب اسلامی، به عنوان سرچشمه تمدن انقلاب اسلامی، از یک نهاد سنتی اجتماعی به نام «هیات مذهبی» آغاز شده است. هیاتهایی که نوعی حرکت فوق برنامه در مساجد محسوب می‌شدند و مبنای شکل‌گیری آنها، نیاز بچه‌های مسجد به ایجاد ارتباط گسترده‌تری خارج از اوقات برپایی نماز جماعت بود.
نقش مسجد در پیروزی انقلاب اسلامی، نقشی بی‌بدیل و کم‌سابقه در طول تاریخ مسلمانان بوده است. بیشتر ما، رهنمود تاریخی حضرت امام (رض) را شنیده‌ایم که فرمودند: مسجد سنگر است؛ مسجدها را پر کنید.
به نظر فقیر، این فرمایش رهبر کبیر انقلاب، چیزی بسیار فراتر از یک توصیه مذهبی یک رهبر دینی است. به نوعی، این رهنمود، یک راهبرد دایمی برای تولد تمدن انقلاب اسلامی است. یعنی همین مساجد، سرچشمه‌های تمدن‌ساز انقلاب اسلامی خواهند بود.
برای حفظ پویایی این نهاد تمدن‌ساز، چند نکته به ذهن نگارنده می‌رسد:
۱ـ مردمی ماندن
مسجد باید مردمی بماند. هرگونه دخالت در روند تصمیم‌سازی در مساجد و اتصال ساختاری آن به نظام، احتمال عقب‌ماندن مسجد از مردم و سنگین شدن کفه آن به نفع حکومت را افزایش می‌دهد. و این دور شدن مسجد از مردم، برندگی این نهاد مهم نظارتی ضامن سلامت نظام را از میان خواهد برد.
حتی در یک نگاه حداکثری، تعیین امام جماعت مساجد توسط سازمان تبلیغات اسلامی، نقطه ضعفی برای مساجد محسوب می‌شود و باید دخالت این سازمان در تعیین امام جماعت، در حد معرفی و تایید صلاحیت اخلاقی و علمی محدود بماند.
۲ـ استقلال مالی
مسجد باید بتواند حتی درصورت قطع کمکهای دولتی سر پا بماند و در حرکتی آرام اما پیوسته، رشد کند و پیشرفت نماید.
بنابرین نظام باید به جای کمکهای مالی، تلاش کند با طراحی مجموعه‌های تجاری، فرهنگی، ورزشی تحت نظر مساجد و حتی در زیر و کنار ساختمان آنها، ساختاری را طراحی کند که از خرده درآمدهای آنها، امور روزمره مسجد اداره شود.
۳ـ مسجد محوری
نظام جمهوری اسلامی باید همه برنامه‌های خود را که به تربیت نیرو می‌انجامد؛ در مساجد متمرکز کند. از تاسیس کتاب‌خانه گرفته تا آموزش تصویر برداری و جلسه نقد داستان گرفته تا توزیع کوپن و رای‌گیری از مردم و سرشماری.
و بنده سخت معتقدم که باید مدیریت همه این برنامه‌ها بر عهده اهالی مسجد باشد. و بر این باورم که همه کندی‌ها و اشتباه‌ها و ضعفها، در نهایت به تجربه‌های گرانقدری تبدیل می‌شود که امروزه غربیها از آن به عنوان «سرمایه اجتماعی» یاد می‌کنند.
ضمن اینکه برکت برگزاری این برنامه‌ها در مسجد، قطعا در محتوای آنها نیز مؤثر خواهد بود و درصد انحراف و خطای محتوایی را کم می‌کند.
در همین رابطه:
فکرهایی تا تمدن انقلاب اسلامی (۱)

مطلب پیشنهادی

روشهای ترویج کتاب‌خوانی ـ تجدید مطلع در حوزه کتاب(۸)

ابراز نارضایتی رهبر معظم انقلاب از وضعیت کتاب در کشور در نخستین دیدار کتابداران و …

۲ دیدگاه

  1. پیشینه مباحث فرهنگی ـ فکرهایی تا تمدن انقلاب اسلامی (۳)

    مطرح‌شدن تفکر انقلاب اسلامی در حوزه فرهنگ و هنر ایران، دارای بازتابها و تبعات متعددی بوده است که به مرور زمان، از اولویت فکری فعالان این حوزه، خارج شده است. به عنوان نمونه، آیا در هنر انقلاب اسلامی، نمایش زن…

  2. بنام خدا
    ممنون از اطلاعات جامع وزیبای شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *