هر وقت که به آثار هنری و فرهنگی دورههای مختلف این مملکت برمیخورم، دلهرهای به جانم میریزد. که آیا هزار سال دیگر، وقتی بخواهند در چند دقیقه، تاریخ این کشور را مرور کنند؛ از دوره انقلاب اسلامی هم یاد خواهد شد؟ آیا ما هم خواهیم توانست همچون دوره صفویه یک تمدن شیعی البته انقلابی را طراحی و تولید کنیم؟ آیا معماری انقلاب اسلامی، شعر انقلاب اسلامی، داستان انقلاب اسلامی، سینمای انقلاب اسلامی و خیلی جزئیات دیگر تمدن انقلاب اسلامی به دست ما تولید خواهد شد؟
میدانم که در یک مقیاس تمدنی، گذشت سه دهه عددی به حساب نمیآید ولی آیا جهت و سرعت حرکت ما بهگونهای هست که امیدوار باشیم تا ۱۰۰ سال دیگر، به چنین مؤلفههایی دست خواهیم یافت؟
ما وارث ایران پس از دوران پهلوی هستیم. دوران پنجاه و چند ساله بی سر و تهی که قطعا پنجاه سال دیگر، اصلا از نظر تمدنی مورد اشاره قرار نمیگیرد چه برسد به اینکه بخواهد بررسی و تحلیل و واگاوی شود.
اما سرنوشت ما چه خواهد بود؟
انقلاب اسلامی ظرفیتهای ایجاد یک تمدن را دارد. چرا که با یک مبنای فکری نو آغاز شده: ولایت فقیه.
برای استقرار این اندیشه، مبارزه شده؛ دردها و رنجها تحمل گردیده؛ خونها بر زمین جاری گشته و یک انقلاب واقعی به پیروزی رسیده است.
همه این ویژگیها، طلیعه ایجاد یک تمدن جدید است. تمدنی که غنای فکری آن سبب میشود پس از ۳۰۰ سال، ایران در اثر حمله سی و چند کشور بیگانه، شکست نخورد و پایداری کند و برجا بماند.
تمدنی که در همان سالهای اول خود، تمام ابرقدرتهای دنیا را به هیچ میانگارد و شعار نه شرقی و نه غربی سر میدهد.
تمدنی که بر ویرانههای یک کشور کهن بنا میشود و جهتگیری یک ملت را ۱۸۰ درجه تغییر میدهد.
تمدنی که از اعماق روستاهای دورافتاده و به دست سنتیترین طبقات اجتماعی آغاز میشود.
همه اینها و دهها ویژگی دیگر، بزرگترین فرصت برای ایجاد یک تمدن هستند اما ما برای تمدنسازی چه کردهایم؟
ایجاد یک تمدن انقلاب اسلامی، باید یکی از دغدغههای جدی طرفداران انقلاب اسلامی باشد. چرا که تنها راه ماندگار کردن ارزشها و باورهای انقلاب در طول تاریخ، تبدیل اصول آن به مؤلفههای یک تمدن است.
این مهم همان چیزی است که به شکل حرکت: انقلاب اسلامی —- حکومت اسلامی —- دولت اسلامی —- جامعه اسلامی —- تمدن انقلاب اسلامی دنبال میشود.
آیا در حال حرکت به سمت هنر انقلاب اسلامی هستیم؟ مؤلفههای ادبیات و هنر انقلاب چه چیزهایی هستند؟ هنرمندان و نویسندگان شاخص انقلاب چقدر کار میکنند؟ چند نفرشان اصلا به موجودی به نام هنر و ادبیات انقلاب معتقدند؟
[ادامه دارد]
مطلب پیشنهادی
قهرمانکشی ـ نگاهی به فیلم سینمایی «مزار شریف» حسن برزیده
یکی از نیازهای روزگار ما، معرفی «قهرمان»ها به جوانان و نوجوانان است. غربیها در قهرمانسازی، …