قالب وردپرس افزونه وردپرس

پیچیدگیهای ساخته نوانتشار مهران مدیری ـ درباره طنز ضد ماهواره ای او

محمدجاهد تاجیک، دارنده دامنه هرساعت ــ شهرام همایون، مجری ضد انقلاب ــ حمید داوودآبادی در کنار مهران مدیری و سیامک انصاری در پشت صحنه مجموعه قهوه تلخاین مقاله، در شماره سوم هفته نامه «۹ دی» در تاریخ ۳/۱۱/۱۳۸۹ به چاپ رسیده است.
روز دوشنبه ۱۳ دی ماه ۱۳۸۹، قطعه فیلمی با عنوان «مهران مدیری ـ ادای کانالهای لس‌آنجلسی رو در می‌یاره»، به مدت ۵:۳۸ توسط مدیر پایگاه مستهجن «هرساعت»، در «یوتیوب» منتشر شد. در توضیح این قطعه فیلم آمده بود: «مهران مدیری خطابه‌های شهرام همایون را به سخره می‌گیرد. قسمتی از فیلم دایره زنگی ۱۳۸۶».
روز بعد، دومین و سومین قطعه فیلم به مدت ۳:۴۲ و ۱:۱۵ توسط همین شخص با عنوان «رقص بیژن بنفشه خواه ـ برنامه مهران مدیری» و «سریال مهران مدیری و شوخی با تلویزیون های لس آنجلسی ۲»در یوتیوب منتشر شد.
در روز چهارشنبه ۱۵ دی ماه، همین شخص نسخه کامل این فیلم با مدت زمان ۵۰:۳۷ در پنج قسمت منتشر کرد. او این بار عنوان «فیلم ماهواره (کامل) ـ کار جدید مهران مدیری» را برای این پنج بخش برگزیده بود.
اطلاعات یوتیوب نشان می‌دهد مدیر پایگاه مستهجن هرساعت، یک جوان ۲۸ ساله ایرانی ساکن کانادا است که از ۲۹ آذر ماه ۱۳۸۹، در یوتیوب عضو شده و با انتشار ۲۰۰ قطعه فیلم، تا به حال، ۶۰۳.۹۶۷ بیننده داشته و در هفته جاری، چهارمین فرد پربازدید در کانادا بوده است. اما جالب اینجاست که تنها دو روز قبل، یعنی در ۲۷ آذر ۸۹، دامنه این پایگاه توسط فردی به نام «محمد جاهد تاجیک» به ثبت رسانده است.
تاجیک هم‌اکنون دانشجوی دوره دکترا در دانشگاه «مک‌مستر» کانادا در رشته برق تحصیل می‌کند. او که تا سال ۱۳۸۷، دانشجوی دانشگاه شریف بوده؛ اکنون ساکن شهر همیلتون ایالت اونتاریوی کاناداست و دستکم در برخی موارد، از فتنه سبز هواداری کرده است.
اما در همین روز، یعنی ۱۵ دی ماه، خشایار الوند، نویسنده مجموعه «قهوه تلخ» در گفتگو با «کافه سینما»، درباره قطعه فیلم اول با بازی مهران مدیری توضیح داد. او که ظاهراً از انتشار نسخه کامل این فیلم هنوز بی‌خبر بود؛ گفت: «این کلیپ مربوط به یک مجموعه آیتم هست که ۴ سال پیش ساخته شد و قرار بود وارد شبکه خانگی بشود. این آیتمها شامل شوخی‌هایی با تلویزیون، برنامه‌های ماهواره‌ای و این طور مسایل هست. اما بعد از ساخته شدن این ایتم‌ها آنها را به آرشیو سپردیم و دیگر پیگیر آنها نشدیم. حتی سراغ مجوز گرفتن برای آنها هم نرفتیم که باعث دلخوریهایی نشود. اینکه بعد از این همه مدت چرا و از چه طریقی این ویدیو منتشر شده برای ما هم نامعلوم است.»
روز پنج‌شنبه ۱۶ دی ماه، «شهرام همایون» از گردانندگان تلویزیونهای ماهواره‌ای ضد انقلاب، پس از سه روز، با اعلام اینکه دارای سرگیجه و عدم تمرکز است و شهامت علیرضا پهلوی را برای خودکشی ندارد؛ در آخرین سخنان خود، از بینندگان «ما هستیم» قهر کرد و رفت! او از علیرضا نوریزاده و محسن سازگارا خواست که راهش را ادامه دهند!
علیرضا نوریزاده، که در ۱۸ سپتامبر ۲۰۱۰ از مهران مدیری دفاع کرده بود؛ به ندای شهرام همایون پاسخ داد و در روز یکشنبه از مهران مدیری انتقاد کرد و او را مامور وزارت اطلاعات دانست!
روز بعد، یعنی دوشنبه ۲۰ دی ماه، حمید داوودآبادی، نویسنده و پژوهشگر دفاع مقدس به محل ضبط مجموعه «قهوه تلخ» رفت تا از تولیدکنندگان قطعه اول ضد برنامه‌های ماهواره‌ای تشکر کند. او در گفتگو با پایگاه اینترنتی «مشرق» اظهار داشت: «این مجموعه ۵ قسمت است که فقط یک قسمت از آن به صورت اتفاقی منتشر شده. سیامک انصاری می‌گوید هزینه ساخت این برنامه را به صورت شخصی پرداخته‌ایم و هیچ مجموعه‌ای ما را در این زمینه یاری نکرده است. مهران مدیری و گروهش با توجه به توهینهای شبکه‌های ماهواره‌ای به ایران و نظام تصمیم گرفتند این مجموعه را به صورت خودجوش بسازند اما چندین سال در آرشیو ماند تا اینکه به نحوی نامشخص منتشر شد.»
داستان فیلم:
یک خانواده چهار نفره ایرانی، دستگاه گیرنده ماهواره‌ای را خریداری می‌کنند. آنها در ابتدا، بسیار مشتاق دیدن شبکه‌های متعدد و متنوع جدید هستند اما آهسته‌آهسته، با تفاوت نظام ارزشی خود با این شبکه‌های ماهواره‌ای، بیشتر آشنا می‌شنوند و به مرور، دچار دلزدگی از این شبکه‌ها می‌گردند. در نهایت، شبکه‌های ماهواره‌ای در حالی به پخش برنامه‌های خود ادامه می‌دهند که خانواده، تلویزیون را به حال خود رها کرده‌اند و رفته‌اند.
محتوای فیلم:
این داستان ۵۰ دقیقه‌ای بدون نام و بدون تیتراژ، رشته‌ای است که چندین بخش را با قالبهای مختلف به هم وصل کرده است. مهمترین تصاویری که در این بخشها، از شبکه‌های ماهواری نمایش داده می‌شود؛ از این قرارند:
۱. کم‌مایگی و بی‌مایگی محتوایی برنامه‌ها
۲. اعتیاد
۳. تبلیغات دروغین کالاهای تجاری
۴. انحرافات جنسی: رابطه جنسی مکرر یک خواننده زن با دیگر مردان، یک مجری مرد دارای بحران هویت جنسی(ترنس‌سکشوال)، استفاده مکرر از کنایه‌های جنسی
۵. استفاده از رقص برای جذب مخاطب
۶. بی‌ادبی و عدم رعایت عفت کلام نسبت به همکاران و مخالفان
۷. گدایی از بینندگان
در واقع مشخص است که مهران مدیری و گروهش کوشیده‌اند در یک فرصت ۵۰ دقیقه‌ای، فهرستی بلندبالا از مشکلات شبکه‌های ماهواره‌ای را با زبان طنز، به نمایش بگذارند.
نکات منفی فیلم:
اما وجود چند عنصر مهم در این برنامه، قابل توجه است:
۱. رقص طولانی یک بازیگر مرد
۲. استفاده مکرر و طولانی‌مدت از قطعه‌های موسیقی غیرمجاز
۳. استفاده از واژه‌ها و کنایه‌های رکیک
هرچند که یکی از دوستان مهران مدیری اعلام کرده آنها قصد عرضه این برنامه را در شبکه ویدئویی کشور داشته‌اند اما به نظر می‌رسد این اعلام، تنها یک ادعا بوده باشد. چرا که انتشار چنین فیلمهای فراتر از خطوط قرمز اخلاقی جامعه، در شبکه ویدئویی، بی‌سابقه و غیرقابل تصور است.
در واقع، نه تنها پخش این برنامه از سیمای جمهوری اسلامی ایران غیرممکن است بلکه عرضه آن در شبکه ویدئویی نیز غیرقابل‌تصور است و تنها گزینه باقیمانده، استفاده از شبکه توزیع غیررسمی مانند اینترنت یا بلوتوث یا پست می‌باشد. شبکه غیررسمی‌ای که قطعاً برگشت مالی‌ای برای سازندگان این برنامه، در پی نخواهد داشت.
بنابرین یا مهران مدیری و گروهش، از جیب خود و فی‌سبیل‌ا…، برنامه‌ای در نقد برخی مخالفان جمهوری اسلامی ایران ساخته‌اند و یا داستان دیگری در پس پرده وجود دارد.
ضمن اینکه وجود جمع بازیگران مجموعه «قهوه تلخ» در این برنامه، همچنین ادعای برخی مبنی بر جدید بودن قطعه‌های موسیقی غیرمجاز استفاده‌شده در برنامه و برخی تکیه‌کلام‌های بازیگران، این گمان را به ذهن متبادر می‌کند که این برنامه، نه چهار سال پیش، بلکه در سالهای نزدیکتر ساخته شده است.
چرا پخش ناگهانی؟
نکته دیگری که ماجرای پخش غیرمنتظره این برنامه را پیچیده‌تر می‌کند؛ شناسایی سودبرندگان از این ماجراست:
۱. ضد انقلاب و طرفداران فتنه ۸۸ معتقدند که مهران مدیری مامور وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران است و ساخت این برنامه در راستای همین ماموریت بوده است. این نظر را، اظهارات گذشته همین افراد نقض می‌کند. چرا که آنها کوشیدند با متناظرسازی شخصیتهای مجموعه قهوه تلخ، مهران مدیری را وابسته به شاخه هنری جریان فتنه معرفی کنند.
۲. برخی از مخالفان نظام می‌گویند این برنامه، باج مهران مدیری به مدیریت فرهنگی نظام بوده تا اجازه توزیع قهوه تلخ را پیدا کند. این نظر نیز، به چند دلیل قابل رد است. اولاً در ابتدا این مجموعه برای پخش از سیما تولید شده بود و به دلیل عدم توافق بر مبلغ فروش، سر از شبکه ویدئویی درآورد. ثانیاً ساخت این برنامه، ظاهراً قبل از تولید مجموعه بوده است.
۳. طرفداران مهران مدیری این برنامه را سیاسی نمی‌دانند و آن را «آینه» شبکه‌های ماهواره‌ای به روایت مدیری می‌خوانند. اما مشخص نیست چرا یک هوادار فتنه ۸۸، باید نخست یک قطعه فیلم را علیه یک مجری ضد انقلاب و به نام او منتشر کند؟ چرا انتشار این مجموعه، با بخشی دیگر آغاز نشده است؟ آیا صرف وجود مهران مدیری در این قطعه، دلیل انتخاب آن بوده است؟
۴. برخی معتقدند پخش این برنامه، برای سر زبان انداختن مهران مدیری و گروهش بوده است تا توزیع مجدد مجموعه قهوه تلخ در این هفته، با انرژی‌ای تازه همراه باشد. اما جبهه‌گیری بسیار منفی ضد انقلاب علیه مهران مدیری و حتی تلاش کودکانه آنان برای انتشار نسخه‌های غیرقانونی مجموعه قهوه تلخ، چنین خطرپذیری‌ای را در بازار، توجیه نمی‌کند.
۵. از سوی دیگر عده‌ای براین باورند که پخش این برنامه، برای ضربه زدن به مهران مدیری و گروهش بوده است تا توزیع مجدد مجموعه قهوه تلخ، با افتی شدید مواجه گردد. اما از سوی دیگر، چون بدنه جامعه، گرایش سیاسی صاحبان رسانه را ندارد؛ تنها ضربه به طبقه‌های محدود و کم‌تعداد اجتماعی وارد خواهد شد. آنچنان که میزان انتشار و اقبال مردم به این برنامه، این پاسخ را تایید می‌کند.
در هر حال، دستکم در این روزها و با این اطلاعات موجود، شناسایی دلایل قطعی پخش ناگهانی این برنامه، ممکن نیست.
روزشمار:
۱۳۸۵ زمان ادعایی ساخت مجموعه مهران مدیری
۲۷ آذر ۸۹ راه‌اندازی پایگاه اینترنتی مستهجن «هرساعت»
۲۹ آذر ۸۹ ثبت‌نام مدیر پایگاه اینترنتی مستهجن هر ساعت در یوتیوب
۱۳ دی ۸۹ انتشار نخستین قطعه در هجو شهرام همایون
۱۴ دی ۸۹ انتشار دومین و سومین قطعه
۱۵ دی ۸۹ انتشار نسخه کامل
خشایار الوند: مدیری موضع خواهد گرفت
۱۶ دی ۸۹ خداحافظی شهرام همایون از شبکه ماهواره‌ای‌اش
۱۹ دی ۸۹ علیرضا نوریزاده: مدیری مامور وزارت اطلاعات است

مطلب پیشنهادی

قهرمان‌کشی ـ نگاهی به فیلم سینمایی «مزار شریف» حسن برزیده

یکی از نیازهای روزگار ما، معرفی «قهرمان‌»ها به جوانان و نوجوانان است. غربیها در قهرمان‌سازی، …

۷ دیدگاه

  1. عبارات و تکیه کلامهای مدیری چندان قدیمی نیست. جدید است. یا حتی شبکه هایی که به سخره گرفته، متعلق به چند سال پیش نیست. خیلی تازه و جدید است. به همین دلیل، دلایلِ ردِ شما بر احتمال دوم مخدوش است. و به نظر می رسد که این اقدام، باجی بوده به مدیران فرهنگی جدید که تعلقات مذهبی سست و کاملا سیاسی خاصی دارند تا راه را برای اهداف بعدی وی هموار سازد.

  2. این حمید داوود آبادی در این عکس چقدر شبیه …!! نه!؟

  3. هو الحی
    با سلام
    نقل قولی هم شنیدم که زمان ساخت آن را سال ۸۷ یعنی بعد از مجموعه مرد ۱۰۰۰چهره و قبل از ساخت مرد ۲۰۰۰ چهره عنوان می کرد.
    http://www.cinemaema.com/module-pagesetter-viewpub-tid-26-pid-4506.html
    «ردیبهشت‌ماه سال ۱۳۸۷، یعنی حدوداً یک ماه پس از پخش سریال «مرد هزار چهره» طراحی چند سی‌دی برای تولید در شبکه نمایش خانگی را شروع کردم»
    مهران مدیری
    در هر حال کار مدیری(به عنوان بخش خصوصی)ضربه ی خوبی به جریان رسانه ای معارضان انقلاب وارد کرد و این جای تقدیر دارد.
    گرچه برخی از کارهای ایشان قابل دغاع نیست.

  4. سلام
    به نظرم این داستان اونقدر مهم نیست که شما درباره اش نوشتین.
    مطمئنا مسایل عمیق تر و کلان تری هستند.
    ضمن اینکه تو بخش اول این تاریخ رو اشتباه نوشتین:
    “علیرضا نوریزاده، که در ۱۸ سپتامبر ۲۰۱۱ از مهران مدیری دفاع کرده بود”
    ۱۸ سپتامبر ۲۰۱۰ درسته. اصلاح کنین.
    التماس دعا

  5. سلام
    آقای سرشار ممنون از مطلبتون. تحلیل خیلی خوبی داشتید.
    چیزی که مهران مدیری ساخته، به نظرم اصلا قابل دفاع نیست و هیچ جای تقدیری نداره و برام عجیبه که آقای داوود آبادی چطور از ایشون تقدیر کرده.
    برنامه ای که حتی نمی شه اون رو با افراد خانواده دید، و اونقدر از کلمات و حرکات مشکل دار، توش استفاده شده، اصلا ارزش تقدیر شدن رو نداره. حتی اگه ماهواره رو نشانه گرفته باشه…

    • موافقم.کاری که ایشون کرده اصلا قابل دفاع نیست .ما میخواستیم چهره اونها رو خراب کنیم یا خودمون رو.اگر چنین هدف والایی را باچنین کوته بینی دنبال کنیم چه فرقی با همان افرادی داریم که مورد انتقادند.انقدر نقطه ضعف داشتند که نیازی به فحاشی و … نباشد.اینگونه عبارات و حرکات کوچه بازاری در شان ایشان نبود.باید عاقلانه تر عمل میکردند و مهمتر از همه شکستن حرمت مادر کار بسیار زشتی بود

  6. من همیشه عاشق مهران مدیری بوده ام و همیشه ایشان را دوست می دارم چون کارش درسته و هیچ کارگردان دیگری را جز ایشان را به کاگردانی نمی پذیرم و ایشان بوده اند که همیشه مشکلات جامعه را غیر مستقیم در فیلم هایش به کار برده اند.واقعا کارگردان خوب و باحالی است خیلی دوست دارم که پسرش فرهاد راه او را ادامه دهد اگر بی کارشدی سری به وبلاگ من هم بزن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *